עשו לעצמכם משהו טוב: מה צריך לדעת על מדרסים בהתאמה אישית?
כאבי גב ובעיות ברכיים עשויים לאותת על בעיות יציבה, שעשויות להיגרם מצורתן הטבעית של כפות הרגליים שלכם. באופן טבעי, הנעליים שאנו קונים בחנות אינן מותאמות בצורה אישית לכפות הרגליים שלנו ועל כן, רגלינו אינן מוחזקות ומקובעות כמו שצריך בתוך הנעל. תפקידם של המדרסים הוא לתאם בין המבנה הייחודי של כפות רגלינו לנעליים אותן אנו נועלים ולאפשר פעילות ביומכנית נכונה של כף הרגל. בין היתר, הם תורמים רבות ליציבות הרגל בתוך הנעל, כמו גם לחלוקה נכונה של עומס המשקל על כפות הרגליים.
הדבר נכון שבעתיים עבור אלה הסובלים מבעיות שונות בכפות הרגליים: פלטפוס או קשת גבוהה מדי, הם מצבים המצריכים התייחסות מיוחדת והתאמת מדרסים שיסייעו לכף הרגל לתפקד כראוי בזמן השימוש בה.
תהליך התאמת המדרסים מורכב מחמישה שלבים עיקריים:
- בדיקת כף הרגל
- דגימת כף הרגל
- החלטה על סוג המדרס המבוקש והחומרים ממנו ייבנה
- בניית המדרס
- התאמה.
שלב בדיקת כף הרגל כולל בדיקה תפקודית-דינמית של כף הרגל, כמו גם בדיקה סטטית. בבדיקה הסטטית בוחנים את מבנה כף הרגל וגמישות מפרקיה. כמו כן נבחנים אורכי הרגליים (במקרה של אי התאמה בין הגפיים – הבעיה לא תיפתר באמצעות מדרסים להגבהה). הבדיקה הדינמית, לעומת זאת, מתבצעת באמצעות ניתוח תנועות ההליכה והריצה של אלה הניגשים להתאמת מדרסים. תפקידה של הבדיקה הדינמית הוא לחשוף ליקויים שלא אותרו בבדיקה הסטטית.
לאט-לאט
אחרי שעברתם את שלב הבדיקות, הגיע הזמן לעבור לשלב דגימת הרגל; על אף שכיום נעשה שימוש באמצעים מתקדמים, כמו לייזר או צילום דיגיטלי, לדגימת כף הרגל, האמצעי הנפוץ ביותר עבור דגימה זו הוא באמצעות תחבושות גבס. הרגל מובאת אל המצב הביומכני הנכון, כאשר הבדיקה נלקחת ללא משקל (המטופל נמצא בישיבה או בשכיבה כשעל רגלו לא מופעל כל עומד). אחרי הדגימה, על המדרסן להחליט מה יהיה סוג המדרס ומאילו חומרים הוא ייבנה, גורמים שנקבעים ע"פ מספר פרמטרים: משקל, גיל, גמישות או קשיחות כף הרגל וסוג הספורט והנעל עבורם מותאמים המדרסים. כיום נעשה שימוש בחומרים שונים ומתקדמים עבור הכנת מדרסים, כגון גרפיט וקרבון – חומרים קלים אך עמידים בפני עומסים גבוהים. בסוף תהליך הדגימה וקביעת החומרים, המדרס מיוצר בהתאם לדגימת הרגל. השלב החמישי והאחרון בתהליך הוא התאמת המדרס לנעל וביצוע בדיקה לגבי תפקודו, הנעשית באמצעות הליכה או ריצה כאשר המדרסים בתוך הנעל (אתם הרי לא רוצים לגלות בשימוש הראשון במדרסים שמשהו לא בסדר, נכון?).
על אף הרצון להתחיל להשתמש במדרסים מיד, חשוב לדעת כי יש להתחיל להשתמש במדרסים בהדרגה ולא בבת אחת: ראשית יש ללכת איתם כחצי שעה בלבד בכל יום ולהגדיל את זמן ההליכה ככל שעוברים הימים. כעבור שבוע של הסתגלות, ניתן להתחיל להתאמן עם המדרסים, אך יש לקחת בחשבון שבשלב זה ייתכנו כאבי הסתגלות. אם כאבים אלה יימשכו – יש לפנות ליצרן בשנית על מנת לבדוק את ההתאמה ולתקן את הליקויים אם יש.
בהנחה שהמדרסים שהתאימו לכם נבנו בצורה תקנית, המדרסים אכן יכולים לשפר משמעותית את אורך חייכם. זכרו: ממש כשם שלנעליים וחפצים אחרים יש אורח חיים מוגדר, כך גם במדרסים. בדקו את תקינותם אחת לשנה או שנתיים, על מנת להמשיך וליהנות מהם זמן רב ככל הניתן.